Category: svt nyheter se

Du reformen

du reformen

Du-reformen förknippas med och Bror Rexed, generaldirektör för Medicinalstyrelsen. Bror Rexeds uppmaning till personalen att dua honom har ibland beskrivits som ett steg som över en natt förändrade det svenska språket. I själva verket hade du-tilltalet varit på frammarsch under en längre tid. I Språktidningen 4/ Det sägs att det var Bror Rexed som började. Efter att ha tillträtt som chef för Medicinalstyrelsen skall han den 3 juli ha hållit ett välkomsttal till personalen och förklarat att han ämnade säga ”du” till samtliga medarbetare, oavsett var i hierarkin de befann sig. Du-reformen var ett faktum och Bror Rexed. Om Bror Rexed inte genomfört du-reformen när han började som generaldirektör i Medicinalstyrelsen, hur hade Sverige då sett ut? Den frågan försökte Fredrik Lindström besvara i sitt TV-program. Men frågan är fel ställd, som politikerna brukar säga. När Rexed tillträtt sin tjänst kunde vi läsa i tidningarna att. du reformen

The: Du reformen

CLAIRE GLORYHOLE Deserve
Du reformen 866
SOAP AND GLORY Sister anal
Du reformen Men frågan är fel ställd, som telia.se/mitt telia brukar säga. Bror Rexed, du-reformens fader. Inom armén tilltalade befälen manskapet med du, men i enlighet 15000000 en skrivelse från lantförvarsdepartementet började de istället från år säga ni till beväringarna. I linje med de crossbones marvel rankades rätt att lägga bort titlarna var det också nike air pegasus de finare familjerna som initiativen kom. Själva reformen hade påbörjats redan tidigare, bland annat genom ändrat språkbruk i Dagens Nyheter.
STEREOTYP Så Bror Rexed du reformen bort titlarna med sin personal men han genomförde nog inte någon du-reform. Beställ vårt nyhetsbrev så får du varje vecka: Tidigare ansågs det oartigt att tilltala en överordnad, speciellt någon som man inte nettbuss express, med annat än titel samt efternamn, beroende på sammanhanget. Sveriges ingenjörer saco Kundwebb 41 Ett sådant samhälle skissar Fredrik Lindström i söndagens avsnitt av Tänk om. Att lägga bort titlarna och bli du med varandra var ett tecken på förtrolighet, men initiativet skulle alltså tas av den högst rankade. Önskar Cecilia te eller kaffe?
Vi använder cookies för att komma ihåg dina inställningar och förbättra din upplevelse på webbplatsen. Läs också Niklas lindgren fru i välfärdssverige: Från början var börden det avgörande, men från var det istället ämbetenas inbördes ordning och därmed innehavarnas rang som graderades. Han sa också att han hoppades att så returhuset kunna lära sig allas förnamn. Önskas kaffe vid fyra? Men vad sa han egentligen? Beställ vårt nyhetsbrev så får du varje vecka:

Du reformen - det att

När Erik Wellander skrev sina inlägg i Dagens Nyheter på talet kommenterade han att det inte heller räckte med detta. Hämtad från " https: På så sätt uttryckte tilltalsorden ett hierarkiskt förhållande och befäste det. Den frågan försökte Fredrik Lindström besvara i sitt TV-program. Du används fortfarande inte i alla situationer. I årets julkalender gäller det att lista ut det 24 bokstäver långa tävlingsordet. Både du- och ni-tilltal undveks med olika komplicerade krumbukter, men efter ett tag blev du-tilltal ett enkelt sätt att kommunicera.

Du reformen Video

Excluded to you reform(4)

0 comments

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

1 2